- کارفرما: شرکت صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی استان اصفهان
- مجری: گروه پژوهشهای لجستیک و زنجیره تامین؛ دکتر سید حمید لایق میرحسینی
- تاریخ انجام: ۱۳۹۲
- نوع طرح: کاربردی
موضوع و ضرورت انجام طرح
رشد و توسعه اقتصادی هر کشور در گرو گسترش صنایع و تولیدات آنست. احداث شهرکهای صنعتی به عنوان زیرمجموعهای از بخش صنعت، راهکاریست که جهت رفع مشکلات استقرار واحدهای صنعتی و کمک به توسعه صنعتی کشور مطرح شدهاست. طبق تعریف شهرکهای صنعتی، شهرک صنعتی مکانی است دارای محدوده و مساحت معین که مجموعهای از واحدهای صنعتی، علمی و تحقیقاتی همراه با نیازهای خدماتی، بازرگانی، اداری و مسکونی را در خود جای داده و تمام یا پارهای از امکانات زیربنایی و خدمات را با توجه به نوع و مساحت شهرک و ترکیب فعالیتهای آن در اختیار واحدهای مذکور قرار میدهد.
اما متاسفانه شاهد آن هستیم که احداث شهرکهای صنعتی در ایران نه تنها بهبود چندانی در روند توسعه اقتصادی کشور ایجاد نکرده، بلکه بسیاری از واحدهای صنعتی واقع در این شهرکها نیز به تعطیلی کشیده شده یا در حالت رکود به سر میبرند. به نظر میرسد هدف از ایجاد شهرکهای صنعتی صرفاً تجمع تعدادی فعالیت مختلف صنعتی بوده که دور آن دیوار کشیده شده است؛ بدون آنکه وضعیت عوامل زیربنائی، روابط درونی متقابل و منطقی واحدهای صنعتی مستقر در آنها با یکدیگر و چگونگی ارائه خدمات به آنها مورد بررسی قرار گیرد. لذا، لزوم تعمق در مسائل و مشکلات شهرکهای صنعتی به منظور بهرهبرداری صحیح از آنها اجتنابناپذیر است. یکی از مهمترین مشکلات واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی بالا بودن هزینه تولید و قیمت تمام شده کالاها به دلیل بالا بودن هزینههای لجستیکی میباشد.
احداث و بهرهبرداری از مراکز لجستیکی به عنوان یکی از جامعترین راهکارهای بهینهسازی هزینههای لجستیکی مطرح شدهاست. مراکز لجستیکی یکی از حلقههای زنجیره تامین می باشند که ماموریت اصلی آنها عبارت است از حملونقل، ذخیرهسازی و توزیع کالا، مواد و اطلاعات مربوط به آنها. این مراکز از نظر ابعاد و اندازه در دامنهای وسیع از بزرگ، متوسط و کوچک گسترده شدهاند و به فراخور زیرساختها و امکانات موجود به ارائه مجموعهای از خدمات لجستیکی میپردازند.
بسیاری از بنگاههای واقع در شهرکهای صنعتی با مقیاس کوچک و متوسط و حتی شرکتهای بزرگ، توانایی لازم جهت فراهم آوردن تسهیلات و امکاناتی با سطح بالای تکنولوژی را ندارند. مراکز لجستیکی این امکان را برای شرکتها فراهم میکنند تا بدون نیاز به سرمایهگذاری کلان و با برونسپاری عملیات لجستیکی، از امکانات موجود در اینگونه مجموعهها به هر میزان که نیاز دارند بهرهبرداری کنند و هزینههای لجستیکی خود را تا حد زیادی کاهش دهند.
اهداف طرح
این طرح تحقیقاتی در راستای دستیابی به اهداف زیر تعریف شده است:
- تبیین و توضیح مشکلات و تنگناهای لجستیکی شهرکهای صنعتی سطح یک کشور و واحدهای تولیدی مستقر در آنها.
- بررسی زیرساختهای مورد نیاز مراکز لجستیکی متناسب با شرایط و نیازهای شهرکهای صنعتی.
- ارائه مدل مفهومی و ساختاری ایجاد مراکز لجستیکی در شهرکها و نواحی صنعتی.
- طراحی کلی مراکز لجستیکی مورد نیاز در سطح استان اصفهان.
- طراحی نقشه راه ایجاد و توسعه مراکز لجستیکی طراحی شده جهت استان اصفهان.
گامهای اصلی تحقیق
این طرح تحقیقاتی از ۵ فاز اصلی تشکیل شده است:
- فاز اول) عارضهیابی لجستیکی با هدف بررسی مسائل و مشکلات لجستیکی شهرکهای صنعتی
- فاز دوم) الگوبرداری از نمونههای موفق مراکز لجستیکی در دنیا
- فاز سوم) طراحی مدل مفهومی مراکز لجستیکی شامل زیرساختهای سختافزاری، نرمافزاری، مدیریتی و نظارتی.
- فاز چهارم) مطالعه موردی استان اصفهان به منظور طراحی کلی مراکز لجستیکی مورد نیاز در سطح استان.
- فاز پنجم) طراحی نقشه راه ایجاد و توسعه مراکز لجستیکی طراحی شده در بند قبل.
منبع:
ماهنامه علمی- تخصصی لجستیک و زنجیره تأمین؛ شماره ۱۶؛ تیر ۱۳۹۲.