معرفی دانشگاه
در سال ۱۳۵۵ در جوار بندر خرمشهر دانشکدهای به نام دانشکده علوم دریایی و با هدف تبدیل آن به قطب علمی دریایی کشور و منطقه، پایهگذاری شد اما این مرکز نوپا اندکی بعد و با شروع جنگ تحمیلی تعطیل گردید. در سال ۱۳۷۲ این دانشکده مجدداً حیات علمی خود را با پذیرش دانشجو از سر گرفت و در سال ۱۳۷۷ و با شروع بازسازی شهرهای آبادان و خرمشهر به این شهر منتقل شد و فعالیت خود را با پذیرش دانشجو در رشتههای زیست دریا، محیط زیست و شیلات در مقطع کارشناسی گسترش داد. این دانشگاه از سال ۱۳۸۲ با استقلال از دانشگاه شهید چمران اهواز با نام دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر جهت دستیابی به هدف تبدیل شدن به قطب علمی علوم دریایی در منطقه تاسیس گردید. دانشگاه در درون منطقه آزاد اروند قرار دارد.
دانشگاه دارای چهار دانشکده مهندسی دریا، علوم دریایی و اقیانوسی، مهندسی منابع طبیعی دریا و اقتصاد و مدیریت دریاست که رشتههای تحصیلی دانشکده اخیر با حوزه لجستیک دریایی مرتبط هستند.
دانشکده اقتصاد و مدیریت دریا
دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه جندی شاپور یکی از دو دانشکده شاخه جنوبی در سال ۱۳۵۵ اولین واحد آموزش عالی بود که در شهر خرمشهر آغاز به کار نمود. در جریان جنگ تحمیلی ۱۰۰% هر دو دانشکده مذکور تخریب و به اهواز منتقل گردید. این دانشکده قبل از جنگ تحمیلی دو دوره دانشجوی کارشناسی رشته مدیریت و یک دوره کاردانی را پذیرش نمود. مجوز تشکیلات و آموزشی دانشکده در سال ۱۳۸۶ از وزارت علوم اخذ شد و در سال ۱۳۸۶ برای دومین بار بعد از ۳۰ سال با دو رشته علوم اقتصادی با گرایش اقتصاد حملونقل و رشته مدیریت و بازرگانی دریایی با سه گرایش بندر و کشتیرانی، گمرک و مناطق ویژه اقتصادی با ۱۲۰ نفر دانشجو آغاز به کار نمود. در ادامه گروههای آموزشی این دانشکده معرفی شدهاند.
گروه علوم اقتصادی و بیمه دریایی
این گروه با رشته علوم اقتصادی- گرایش اقتصاد حملونقل در مقطع کارشناسی فعالیت خود را آغاز کرده و برنامه آتی این گروه راهاندازی رشته حقوق و بیمه دریایی در مقطع کارشناسی ارشد است. دکتر سید ناصر سعیدی، مهندس حمیدرضا حلافی، دکتر محمد امین کوهبر، اعضای هیئت علمی این گروه هستند.
گروه مدیریت و بازرگانی دریایی
در سال ۱۳۷۸ سرفصل رشته مدیریت و بازرگانی دریایی با سه گرایش بندر و کشتیرانی، گمرک و مناطق ویژه اقتصادی در شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری به تصویب رسید و برای اجرا به دانشگاههای کشور ابلاغ گردید.
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر با توجه به مجاورت گمرکات بنادر بازرگانی خرمشهر، آبادان و بندر امام و ترمینال نفتی ماهشهر و همچنین منطقه آزاد اروند و مناطق ویژه رازی در بندر امام، در سال ۱۳۸۶ فعالیت خود را در هر سه گرایش این رشته را آغاز کرده است. همچنین رشته بنادر و کشتیرانی در مقطع کارشناسی ارشد این گروه ارائه میشود. برنامه آتی این گروه راهاندازی رشته بازرسی کالا در مقطع کارشناسی ارشد میباشد. مهندسی اصغر رشنودی و مهندس امیرمیلاد شمس اعضای هیئت علمی این گروه هستند.
گروه حملونقل دریایی
این گروه در سال ۱۳۸۸ با ایجاد رشته حملونقل منطقهای در مقطع کارشناسی ارشد آغاز به فعالیت نمود. برنامههای آتی تحصیلات تکمیلی این گروه شامل دوره دکتری حملونقل منطقهای با گرایشهای ترانزیت، حملونقل و توسعه اقتصادی و برنامهریزی حملونقل دریایی خواهد بود. مهندس دامون رزمجوئی و دکتر ابراهیم نوشادی اعضای هیئت علمی این گروه هستند.
منبع:
ماهنامه علمی- تخصصی لجستیک و زنجیره تأمین؛ شماره ۲۶؛ اردیبهشت ۱۳۹۳.