معرفی مرکز
سابقه تأسیس مرکز مطالعات به سال ۱۳۵۷، زمانیکه دبیرخانه شورای نظارت بر گسترش شهر تهران در شهرداری تهران مستقر گردید، باز می گردد. در آن دوره دفتر مطالعات و برنامهریزی در رابطه با موضوعات پروندههای شورای مذکور، بررسیهای فنی، تخصصی و مطالعات کارشناسی مربوطه را به عهده داشت. در سال ۱۳۶۳ این دفتر از دبیرخانه شورا منفک و در ساختار معاونت هماهنگی و برنامهریزی شهرداری تهران به کار ادامه داد.
تحولات اواخر دهه ۱۳۶۰ در مدیریت شهرداری تهران، نقطه عطف مهمی در تاریخچه مرکز به شمار میرود که بازخورد آن را میتوان در روند شکلگیری محورهای مطالعاتی شناخت شهر تهران و تهیه برنامههای عمرانی و راهبردی ۵ ساله مشاهده کرد.
از ابتدای سال ۱۳۸۶، رویکرد فعالیتهای مرکز مطالعات و برنامهیزی شهر تهران بر «مطالعات راهبردی» و با هدف دستیابی به مدیریت و توسعه پایدار شهری تهران مبتی بر دانایی محوری و طراحی و کاربست مدلهای توسعه پایدار شهری متمرکز گردید.
به منظور ارتقای بهرهوری، رفع تداخلهای ساختاری و روشی، پیشبینی سازوکارهای مناسب برای طراحی راهبردها و تعمیق نظارت بر اجرای طرح جامع شهر تهران، در آبان ۱۳۸۹ شهردار محترم تهران دستورالعمل اجرایی ادغام نهاد مطالعات و برنامهریزی شهر تهران با مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران را طی مصوبه شماره ۴۲۲۳۴/۲۰۰/۸۹ شورایعالی شهرسازی و معماری اعلام کرد. بنابراین وظایف نهاد مطالعات و برنامهریزی توسعه شهری از مهر ماه ۱۳۸۹به شهردای تهران واگذار شد.
ماموریت این مرکز ارتقاء بهرهوری و پیشتازی در حل مسائل مدیریت شهری و برنامهریزی توسعه شهری تهران از طریق مدیریت تمامی فرایندهای مطالعاتی شهرداری تهران اعم از تفکر، پژوهش، مطالعه، نوآوری و یافتن راه کارهای نوین و اقدامات مناسب برای انجام مأموریتها و وظایف شهرداری تهران و نظارت، ارزیابی و بروز رسانی طرح جامع، با بهره گیری از نیروهای متخصص و فناوری های منطبق و به روز است.
ساختار سازمانی مرکز
این مرکز دارای دو معاونت در حوزه پژوهشی است که ذیل هر یک از آنها مدیریت پژوهشی در موضوعات مختلف فعالیت میکنند:
- معاونت مطالعات و برنامه ریزی مدیریت، امور اجتماعی
- زیرساختهای مدیریتی و مالی
- امور اجتماعی و فرهنگی
- مدیریت امور مناطق
- معاونت مطالعاتوبرنامهریزی امورزیرساخت و طرح جامع
- امور فنی، عمرانی و استاندارد سازی
- امور حملونقل و ترافیک
- معماری، شهرسازی و امور بحران
- خدمات شهری و محیط زیست
مدیریت پژوهشی امور حملونقل و ترافیک
این مدیریت در حوزه تحقیق و پژوهش در حملونقل مسافر و کالا در شهر تهران فعالیت میکند. به منظور دستیابی به راهکارهای علمی و موثر برای برخورد با مسائل حملونقل شهری، کمیته پژوهشی حملونقل ترافیک با حضور تعدادی از متخصصین، صاحبنظران و مدیران این حوزه به ریاست معاون حملونقل و ترافیک شهردار تهران و دبیری این مدیریت تشکیل شده است. این کمیته وظیفه تعریف، تعقیب و تحویل پروژههای پژوهشی مورد نیاز در حوزه حملونقل شهری را بر عهده دارد، تا ضمن حفظ هماهنگی پروژههای تعریف شده با نیازهای شهر تهران، سمت و سوی حرکت شهرداری را بطور علمی و درست تعریف نماید. مدیریت مطالعات و برنامهریزی حملونقل و ترافیک جهت تکمیل رسالت خود در حوزه مطالعات به طور مستمر، به نشر گزارشهای علمی، مدیریتی، تحلیلی و میدانی و برگزاری نشستها و همایشهای تخصصی در حوزه فعالیت خود میپردازد. اعضای کمیته پژوهشی عبارتند از:
- مهندس سید جعفر هاشمی تشکری (رئیس کمیته)
- مهندس محمد حسن شهیدی (نایب رئیس کمیته)
- دکتر مهرداد تقی زاده
- دکتر علی منصورخاکی
- دکتر بهنام امینی
- مهندس مرضیه صدیقی
- مهندس حجت اله بهروز
- دکتر محمد منتظری
- دکتر ساسان بصیری
- دکتر یوسف شاهی
- مهندس امیر روحی
- مهندس مرتضی خشایی پور
منبع:
ماهنامه علمی- تخصصی لجستیک و زنجیره تأمین؛ شماره ۲۵؛ فروردین ۱۳۹۳.