تاریخچه پارک
ایده تاسیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران توسط مدیریت وقت پردیس فنی در سال ۱۳۸۰ مطرح و اقدامات اولیه برای راهاندازی آن از همان زمان آغاز گردید. در اولین گام اجرایی مرکز رشد واحدهای فناوری در سال ۱۳۸۲ با کسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت خود را آغاز نمود و پس از آن مرکز کارآفرینی به مجموعه پارک ملحق گردید. در اسفند ۱۳۸۴ فعالیت این مجموعه به طور رسمی اعلام گردید. هدف اصلی پارک، کمک به توسعه کسبوکارهای دانش محور و در نتیجه افزایش توان اقتصادی- علمی ایران با تکیه بر توان علمی دانشگاه تهران است.
از جمله ماموریتهای پارک میتوان به انتقال و آفرینش تکنولوژی، تسهیل انتقال دانش از دانشگاه به صنعت؛ افزایش توان رقابتی صنایع کشور؛ ارتقاء فرهنگ نوآوری در کشور، پرورش شرکتهای نوپا در زمینه فناوری نوین، فراهمسازی بستری مناسب برای فعالیت کسبوکارهای دانش محور در پارک اشاره کرد.
ساختار پارک
در بالاترین سطح ساختار سازمانی، این پارک دارای ریاست، هیئت مدیره و شورای پارک است. این پارک دارای معاونتهای زیر است:
- معاونت برنامهریزی و مالی-اداری
- معاونت توسعه واحدهای فناور: شامل زیرواحدهای مرکز رشد واحدهای فناور، مرکز توسعه واحدهای فناور، مرکز ارزیابی واحدهای فناور، مرکز توسعه فناوری علوم انسانی و اسلامی و مجموعهای از پردیسها و شعبهها
- معاونت خدمات دانش بنیان (مرکز کارآفرینی و مالکیت فکری)
مرکز رشد واحدهای فناور
این مرکز میکوشد تا با تأمین زیرساختهای حمایتی و ارائه خدمات تخصصی، کارآفرینان دارای ایدههای دانشبنیان را در دو شکل حقوقی (شرکتهای کوچک و متوسط) و حقیقی (هستههای پیش رشد) مورد حمایت قرار دهد تا با بالا بردن ریسکپذیری مشتریان خود، شکستپذیری آنها را کاهش داده و آنها را به خلق بازارهای جدید و حضور در بازارهای رقابتی تشویق نماید. شرکتهای مستقر در مرکز رشد امکان همافزایی و ارتباط با شرکتهای بزرگ در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران را دارا هستند. هماکنون تعداد ۳۳ شرکت در این مرکز مستقر هستند.
مرکز توسعه واحدهای فناور
این مرکز خدمات مختلفی را به شرکتهای فناور در حوزههای تخصصی مختلف ارائه میدهد. مرکز دارای حدود ۹۰ شرکت فناور در ۱۱ حوزه تخصصی مختلف است. اهداف این مرکز عبارتند از:
- کمک به توسعه شرکتهای فناور
- اخذ پروژه در حوزههای فناوری و پژوهشی مختلف و واگذاری به شرکتها
- کمک به فعالسازی زمینههای همکاری با کارفرمایان در حوزههای مختلف علم و فناوری
- حمایت از شرکتها برای ورود به بازار هدف و رشد روزافزون آنها در مرحله توسعه و تولید انبوه محصولاتشان
- برگزاری دورهای جلسات در شاخههای مختلف به منظور همافزایی شرکتهای تابعه
مرکز ارزیابی واحدهای فناور
این مرکز با هدف تجمیع و یکپارچگی فعالیتهای مختلف پارک در وظایفی نظیر پذیرش متقاضیان، استقرار در پارک، استقرار به صورت سرزمینی، ارزیابی واحدها و شرکتهای مستقر و نیز صدور مجوز فعالیت ایجاد شده است. به طور کلی پنج فرآیند اصلی ارزیابی به شرح زیر انجام می شود:
- ارزیابی متقاضیان پذیرش در پارک علم و فناوری
- ارزیابی واحدهای فناوری، مهندسی و پژوهشی مستقر در پارک علم و فناوری
- ارزیابی معافیت مالیاتی واحدهای مستقر در پارک
- ارزیابی ثبت اختراع متقاضیان
- ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و مؤسسات دانش بنیان
منبع:
ماهنامه علمی- تخصصی لجستیک و زنجیره تأمین؛ شماره ۲۹؛ مرداد ۱۳۹۳.