- کارفرما: موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی
- مجری: رضا زنجیرانی فراهانی
- تاریخ انجام: ۱۳۸۶- ۱۳۸۸
- نوع طرح: کاربردی
شرح مختصری از موضوع طرح
موضوع “مدیریت بحران” یکی از حایز اهمیتترین مباحث علمی-کاربردی در کشورهای مختلف، مخصوصاً کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه میباشد. به علت موقعیت و ویژگیهای خاصی که کشورمان ایران دارا میباشد، توجه به این موضوع به ویژه در کشور ما حساسیت فراوانی دارد. به علت زلزلهخیز بودن ایران، مدیریت بحران به ویژه در مورد بحران زلزله اهمیت بیشتری مییابد. یکی از مواردی که در محدوده این پروژه قرار میگیرد، تعیین نظامی کلی برای مدیریت لجستیک به هنگام مقابله با بحران است. به عنوان نمونه در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه، مراکزی برای استقرار فعالیتهای مدیریت بحران به نام “مرکز مدیریت بحران” وجود دارد که کلیه مراحل و فرایندهای مدیریت بحران در این مکانها صورت میگیرد. با این وجود، اینکه برای مقابله با بحران بایستی مراکز مدیریت بحران ایجاد شود یا نوع دیگری برخورد شود در این پروژه مشخص خواهدشد.
این کار، از یک طرف، نیاز به هماهنگی سازمانهای مختلف در سطوح مختلف برای ایجاد این سیستم مدیریتی دارد؛ به عنوان نمونه، وزارت کشور، وزارت بهداشتودرمان و در سطوح عملیاتیتر برخی سازمانها مانند هلال احمر در این مهم درگیر میشوند؛ لذا باید طراحی چنین سیستمهایی به صورت یکجا (جامع) و با همکاری سایر دستگاههای ذیربط و با توجه به شرح وظایف آنها صورتپذیرد. از طرف دیگر، این پروژه با تمرکز بر امور بازرگانی و به طور خاصتر با تمرکز بر فرآیندهای لجستیک و زنجیره تامین انجام میپذیرد. به عبارت دیگر، ضمن رعایت کلیه قوانین و الزامات از پیش طراحی شده توسط سایر دستگاههای مرتبط، این پروژه با عمق بسیار بیشتری در محدوده طراحی زیرسیستمها و فرآیندهای موجود در محدوده مدیریت زنجیره تامین و لجستیک میپردازد. همکاری و هماهنگی بین سازمانهای دولتی و غیردولتی درگیر باید حتماً در این راستا موردتوجه قرارگیرند.
با توجه به این نکته که همکاریها و هماهنگی سازمانهای درگیر در امر امدادرسانی در قالب یک زنجیره تامین سرعت کار را در تامین نیازهای آسیبدیدگان بالا میبرد، هدف این تحقیق طراحی سیستمی کارا برای ساختار فیزیکی زنجیره تامین امدادرسانی در مدیریت بحران زلزله است تا بر اساس آن، اهداف کلی “مدیریت لجستیک” یعنی: محصول مناسب، مکان مناسب، زمان مناسب، مقدار مناسب، کیفیت مناسب، مشتری مناسب و هزینه مناسب در شرایط بحران تامین گردند. اینکه موجودیتهای نظام زنجیره تامین اعم از تامینکنندگان، تولیدکنندگان، انبارداران، توزیعکنندگان و مصرفکنندگان در بحث بحران چه بخشهایی هستند و نحوه ارتباط آنها به چه ترتیبی هست در این پروژه تعیین شده است.
ساختار مطالعات طرح
مهمترین فعالیتهایی که در این پروژه به انجام رسیده عبارتست از:
- تبیین مبانی نظام مدیریت لجستیک در بحران
- تحلیل و طراحی سطح صفر و یک نظام مدیریت لجستیک در بحران زلزله (به تفکیک زیرسیستمهای: استاندارد اقلام، پیشبینی و برآورد، تامین و خرید، ذخیرهسازی و انبار، توزیع، تحویل)
- تعیین فعالیتها و اقدامات مدیریت لجستیک در بحران زلزله (پیش، حین و پس از بحران)
- تعیین حدود و ثغور فعالیتها و وظایف سازمانها و نهادهای مختلف درگیر مدیریت لجستیک در بحران
- تعیین و مکانیابی نقاط مناسب برای استقرار نیازمندیها در شرایط بحران
- تعیین نیازمندیهای شرایط بحران برای افراد زلزلهدیده و محاسبه میزان و حجم موردنیاز شامل اقلام خوراکی، پوشاکی، اسکان، امدادی و درمانی، بهداشتی و از این قبیل
- تعیین نحوه مدیریت نیازمندیهای شرایط بحران از مرحله تهیه و سفارش نیازمندیها تا مرحله توزیع نیازمندیها
- تحلیل و طراحی نرمافزارهای مورد نیاز برای مدیریت لجستیک در بحران زلزله
منبع:
ماهنامه علمی- تخصصی لجستیک و زنجیره تأمین؛ شماره ۳۶؛ اسفند ۱۳۹۳.